آئین ها و مراسم محرم در شهرهای ایران
در کشور ما ایران هر شهر و نژادی بنا به نگرش و آداب خود محرم را به گونه ایی خاص که درنهایت همگی به یک پیام مشترک می رسند برگزار می کند
باز این چه شورش است که در خلق آدم است
محرم با تمام سوگ و عزایش زیبائیهای خاص خودش را دارد و به قول ام المصائب پیام آور حادثه کربلا بانوی صبر و استقامت حضرت زینب کبری( ع ) در کربلا جز زیبایی ندیدیم .
کشور ما ایران با تمام قومیتها و اقوامی که دارد در پس فرهنگهای مختلف، هر شهر و نژادی بنا به نگرش و آداب خود عاشورا را در اصالت بی بدلیلش به نوعی با رسم و رسومی خاص برگزار می کند. هریک از این آئین ها زیبایی و تنوع خود را دارد ولی درنهایت همگی به یک پیام مشترک می رسند و آن آزادگی و عشق است؛ بالاترین مرحله عشق یعنی فدا شدن در راه معشوق برای از بین بردن ظلم و ستم .
آئین ها و رسومات محرم شام غریبان خادمان مشهد، چاووش خوانی آرانی ها، طشت گذاری آذری ها ، گل مالی لرها و….در استانها و شهرهای ایران :
با حلول ماه محرم و رؤیت هلال ماه، خادم مسجد روستای دارگان پرچم سیاهی را جلوی در مسجد نصب می کند و نزدیک به اذان مغرب از بلندگوی مسجد طنین صدای سوگواری مرثیه حسینی پخش می نماید، تا حلول ماه محرم را خبر دهد؛ این کار تقریباً تا آخر ماه صفر ادامه می یابد.
از شب اول تا شب هشتم ماه محرم، هیأت عزاداران دارگان به عزاداری در درون مسجد و یا بیرون از مسجد می پردازند. از اولین پنج شنبه ماه محرم تا آخرین پنج شنبه ماه صفر، هیأت های سینه زنی و زنجیر زنی نیز عزاداری می کنند. هم چنین روحانی مسجد، تقریباً چهل شب به ذکر مصائب و مرثیه ی حسینی می پردازد و آگاهی هایی در مورد واقعه ی کربلا به اطّلاع مردم روستا می رساند.
از روز تاسوعا تا سوم شهادت امام حسین علیه السلام، هیأت سینه زنان و زنجیر زنان، هر روز برای صرف صبحانه و شام و ناهار، مهمان خانه های پر مهر عاشقان حسینی هستند. در شب شام غریبان امام حسین علیه السلام مردم روستابه یاد آن روزها، بدون صرف شام در مسجد تا نیمه های شب به عزاداری می پردازند.